Pred približno 2,8 milijardami let je na vzhodu Finske skozi razpoke na površino Zemlje prišla lava. Lava je imela ob izbruhu temperaturo 1600 C°.
Pred 1,9 milijardami let pa so litosferske plošče treščile ena ob drugo in nastalo je gorovje podobno Alpam. V notranjosti gorovja je bil prisoten tudi
ogljikov dioksid, ki je pripomogel k nastajanju kamna steatit.

Uporaba steatita v grelne namene se je pričela v 18. Stoletju, ko je bila t.i. mala ledena doba. Prebivalci velikega dela severne Evrope so do tedaj
uporabljali neučinkovito ogrevanje svojih hiš. Do tedaj so lahko z odprtim ognjiščem greli le en prostor, po odkritju steatita pa so lahko s kaminom
ogrevali celotno hišo.

V začetku 20. Stoletja je bilo na Finskem ustanovljeno podjetje Suomen Vuolukivi Oy. Leta 1980 pa se je družba reorganizirala in nastalo je podjetje
Tulikivi (ognjeni kamen). Od takrat podjetje beleži hitro rast proizvodnje ter nenehno širjenje na nove trge.

Tulikivi kamini so prestali najzahtevnejše mednarodne teste. Tudi iz tega vidika prekašajo konkurenco. Tulikivi je kot prvi proizvajalec kaminov prejel
certifikat o kakovosti ISO 9001. Prestali smo vse najzahtevnejše teste naše dejavnosti. Izpolnjujemo najzahtevnejše emisijske norme na svetu.
Primer (u.a das IBR-Zertifikat Rosenheim). Prav tako se Tulikivi še vedno ukvarja s Finskim in mednarodnim razvojem in raziskovanjem. Že danes
lahko načrtujemo velike korake v prihodnost.

Naša paleta kaminov je na voljo v več kot 1.000 različnih kombinacijah, vendar smo jih združili v nekaj različnih zbirk, da bi vam olajšali izbirni postopek, ne glede na to, ali iščete tradicionalni kamin ali pa ogrevanje za pasivno stavbo. Preizkusite kategorije za iskanje in si podrobneje oglejte kamine, ki jih ponujamo. Naše načelo je: »Vse, kar morate narediti, je prižgati ogenj,« ne glede na to, ali želite, da razstavimo vaš stari kamin in namestimo nov Tulikivi ali pa Tulikivi vstavimo kot vaš prvi kamin. Vam preostane le to, da zapolnite ognjišče, zakurite, se usedete in uživate ob toploti vašega novega kamina Tulikivi.

Naši kamini niso le elegantni, temveč tudi učinkoviti in varni za uporabo. Potrebujete le majhno količino lesa, ki bo lepo zgorel in bo za njim ostala le majhna količina pepela. Ne bo vas presenetilo, če boste izvedeli, da naši kamini z lahkoto prestanejo tudi najzahtevnejše emisijske teste in standarde.

Kamini Tulikivi so odlični pri ohranjanju toplote, ki se nato počasi in enakomerno sprošča ter ponuja toplo in prijetno vzdušje.

Površina kamina in dimne cevi bosta ob tem ostala na dovolj nizki temperaturi, da se ju lahko varno dotaknete.

Vsi kamini Tulikivi so narejeni iz najkakovostnejših materialov, s posebno pozornostjo, usmerjeno v podrobnosti in zagotovilo, da bodo združevali eleganco in praktičnost. Tudi vrata so narejena v delavnici Tulikivi ter ponujajo odlične možnosti zapiranja in preprosto uporabo, medtem ko so kamini enostavni za čiščenje in vzdrževanje. Z uporabo nove prevleke Tulikivi »Color« lahko svojemu kaminu daste povsem nov videz in v prihodnosti še naprej uživate v lepoti žarečega ognja.

Keramični kamini Tulikivi so tehnološko napredni in idealni za nizkoenergijske hiše. Kamin ne odvzema svežega zraka iz prostora, ampak ta pride v kamin skozi dimnik. Vrata kamina pa zelo dobro tesnijo. To pomeni, kamin ne vpliva na prezračevanje doma in ne uporablja že ogretega zraka. Potreben zrak je lahko odvzet tudi od znotraj, če je to potrebno na primer pri projektih prenove.

Tehnologija Tulikivi color-coating vam omogoča sodobnejši videz vašega kamina Tulikivi.

Tehnologijo je mogoče uporabiti tako na novih kakor tudi na rabljenih kaminih Tulikivi. Paket vsebuje vse potrebno za spremembo videza kamina. Potrebovali boste le še čistilo in nekaj kartona za zaščito okoli kamina. Če so na površini kamina kakšne večje poškodbe, je mogoče kupiti maso (plastičen kit), ki bo skrila nepravilnosti. Paket vključuje natančna navodila, kako očistiti in prekriti kamin.

Obstaja tudi možnost, da postopek v celoti opravi inštalater Tulikivi. Ta bo kamin tudi očistil, odstranil in ponovno namestil vrata, očistil fuge in jih nato zapolnil s fugirno maso Tulikivi Color in prekril s Tulikivi color-coatingom.

Površine, prekrite s Tulikivi color-coatingom, ki so se odkrušile ali zelo umazale, je mogoče popraviti. Na kaminih, na katerih je bil color-coating že izveden, je mogoče postopek ponoviti.

Navodila za uporabo Tulikivi Color:

Vaš kamin Tulikivi lahko naredite še učinkovitejši z uporabo peletnega sistema Tulikivi Green P10. Kamini, ki omogočajo uporabo le-tega, imajo pri dodatni opremi navedenih več podatkov glede tega.

Peletni sistem Tulikivi Green P10 uporablja tehnologijo, ki jo je patentiral Tulikivi. Ta poskrbi za pravilno gorenje s pomočjo učinkovite mešanice plinov, ki nastanejo ob gorenju in iz svežega zraka. To pomeni, da boste za ogretje kamina Tulikivi 2. kategorije potrebovali samo eno nalaganje peletov.

Visokokakovostno peletno gorivo je prepoznavno po enakomerni kakovosti in čistem izgorevanju. V začetnih fazah začetka gorenja je sveži zrak usmerjen proti vrhu peletnega prostora kot sekundarni zrak. V končnih fazah pa je usmerjen v pelete, da dokonča proces gorenja.

Keramični kamini so zasnovani tako, da proizvajajo največjo površinsko temperaturo 80 °C. Nominalna učinkovitost peči, ki je enaka porabi goriva s pečjo pri normalni uporabi, se izrazi v kilovatih. Za peč z vročo površino so varnostne razdalje od konstrukcij ali pohištva iz vnetljivih materialov 50 mm vodoravno in 150 mm navpično. Med montažnim okvirjem in nevnetljivo steno je treba pustiti prezračevalno režo 20 mm. To bo zagotovilo, da med površino ploščice in steno ostane 5 mm spoj, ki omogoča gibanje.

Pred pečico mora biti najmanj 1000 mm prostega prostora. Tla iz vnetljivega materiala morajo biti zaščitena z nevnetljivim materialom najmanj 100 mm na obeh straneh vrat in najmanj 400 mm pred pečjo. Varnostna razdalja od notranje ploskve jeklenega priključnega dimnika do vnetljivega materiala je 230 mm. Priključni dimnik mora biti pokrit z ognjeodporno oblogo, debeline najmanj 10 mm.